Dzisiaj jest: Poniedziałek, 04.07.2022 Imieniny: Teodora i Innocentego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5863

Barszcz czerwony z jajkiem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 1 kg  słodkich czerwonych buraków
  • 30 dag  wędzonych żeberek
  • włoszczyzna
  • 6 sztuk jajek
  • 2 sztuki liście laurowe
  • 2 ząbki  czosnku
  • ziele angielskie
  • tarty chrzan ze słoika
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Buraki obierz, pokrój w plastry, włóż do szklanego naczynia. Zalej przegotowaną wodą, aby były zakryte, odstaw pod przykryciem w temperaturze pokojowej na kilka dni do ukiszenia.
  2. Włoszczyznę obierz, opłucz, pokrój w grubsze kawałki. Boczek pokrój na porcje z kostką. Warzywa i boczek włóż do garnka. Dodaj liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Zalej 2 litrami wody. Zagotuj, odszumuj i gotuj na małym ogniu przez 45-50 minut, tak by płyn trochę odparował i powstał esencjonalny wywar.
  3. Wywar przecedź, dopraw czosnkiem i solą do smaku. Do wrzącego wywaru dodaj ukiszony barszcz z buraków i podgrzej żeby był gorący, ale nie gotuj.
  4. Na talerzach rozłóż cząstki jajek ugotowanych na twardo, włóż łyżeczke chrzanu i zalej gorącym barszczem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik Domowy


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE