Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 8 osób
Składniki
2 sztuki całe kurczaki
5 sztuk ziarenek ziela angielskiego
4 sztuki listki laurowe
1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
1 szklanka fasoli
3 sztuki suszone prawdziwki
8 sztuk dużych buraków
2 sztuki pomidory bez skórki
3 sztuki marchewki
garść fasolki szparagowej
garść posiekanego selera
6 sztuk ziemnikaów
2 sztuki pietruszki
0.6 kg kapusty
1 sztuka czerwona cebula
2 ząbki czosnku
oliwa
natka pietruszki
majeranek
3 łyżki jogurtu 0%
koperek
ocet winny lub sok z cytryny
cukier
sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Fasolę zalej wodą, namocz przez noc, a następnie podgotuj. Prawdziwki zalej wrzątkiem i zostaw na noc.
- Kurczaki włóż do garnka. Dodaj ziele angielskie, listki laurowe oraz pieprz i zalej wszystko 5 l wody. Ugotuj wywar, a następnie wyjmij kurczaki.
- Buraki obierz, pokrój w paski, dodaj łyżkę cukru oraz sok z 1/2 cytryny i duś na rozgrzanej oliwie, aż zmiękną. Na czystej patelni podsmaż posiekane czosnek i cebulę.
- Do garnka z wywarem wrzuć pokrojone w paski marchewki, pietruszkę, seler, fasolkę szparagową, poszatkowaną kapustę, rozdrobnione pomidory, posiekane prawdziwki, ziemniaki oraz fasolę. Gotuj wszystko do miękkości.
- Następnie dodaj cebulę z czosnkiem oraz buraki. Dopraw zupę do smaku solą, pieprzem, posiekaną natką, majerankiem, octem oraz szczyptą cukru. Pod koniec gotowania zabiel zupę jogurtem.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka