Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
2 sztuki szkl. mąki
1 sztuka duże jajko
1 szczypta soli
ciepła woda
40 dag polędwicy wołowej
20 dag tłustego podgardla
4 łyżki tłustego rosołu
1 sztuka mała główka czosnku
1 łyżka majeranku
1 szczypta cukru
sól
pieprz
1 sztuka opakownie barszczu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Opłukane mięso drobno posiekaj. Połącz z posiekanym czosnkiem, rosołem, solą, pieprzem i cukrem.
- Z mąki, szczypty soli, jajka i wody zagnieć elastyczne ciasto. Rozwałkuj je cienko na oprószonym mąką blacie. Małą szklanką lub kieliszkiem wycinaj kółka, nałóż farsz, ciasto złóż i dokładnie zlep brzegi. Kładź na osolony wrzątek i gotuj przez 10 minut.
- Gorące kołduny przełóż do talerza i zalej czerwonym barszczem przygotowanym według przepisu na opakowaniu.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy