Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
2 sztuki marchew
1 sztuka pietruszka
korzeń1/4 sztuki seler korzeniowy
1 pęczek botwinka
4 szklanki rosół
1/2 szklanki sok z kiszonych buraków
1/2 szklanki śmietana
pieprz
do smakusól
do smakucukier
do smaku1 sztuka skórka z cytryny
bardzo cienko pokrojona1 łyżka masło
1 pęczek koperek
świeży
|
|
Sposób przyrządzania:
- Na maśle podsmażamy rozdrobnione warzywa, gdy się zeszklą, dodajemy rosół, skórkę z cytryny i gotujemy na niewielkim ogniu ok. 10 minut.
- Dodajemy pokrojoną botwinkę, gotujemy razem nie dłużej niż przez 5 minut- po tym czasie składniki powinny być miękkie.
- Zupę rozbijamy w malakserze lub przecieramy przez perlonowe sito (wcześniej odrzucamy skórkę z cytryny), dodajemy sok z buraków, roztrzepaną śmietanę i koperek.