Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 2 sztuki marchew
- 1 sztuka pietruszka
korzeń - 1/4 sztuki seler korzeniowy
- 1 pęczek botwinka
- 4 szklanki rosół
- 1/2 szklanki sok z kiszonych buraków
- 1/2 szklanki śmietana
- pieprz
do smaku - sól
do smaku - cukier
do smaku - 1 sztuka skórka z cytryny
bardzo cienko pokrojona - 1 łyżka masło
- 1 pęczek koperek
świeży
|
|
Sposób przyrządzania:
- Na maśle podsmażamy rozdrobnione warzywa, gdy się zeszklą, dodajemy rosół, skórkę z cytryny i gotujemy na niewielkim ogniu ok. 10 minut.
- Dodajemy pokrojoną botwinkę, gotujemy razem nie dłużej niż przez 5 minut- po tym czasie składniki powinny być miękkie.
- Zupę rozbijamy w malakserze lub przecieramy przez perlonowe sito (wcześniej odrzucamy skórkę z cytryny), dodajemy sok z buraków, roztrzepaną śmietanę i koperek.