Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Barszczyk z botwinki


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Podajemy z młodymi ziemniakami polanymi zrumienionym masłem lub z ziemniakami zasmażonymi z młodą cebulką.

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki  marchew
  • 1 sztuka  pietruszka
    korzeń
  • 1/4 sztuki  seler korzeniowy
  • 1 pęczek  botwinka
  • 4 szklanki  rosół
  • 1/2 szklanki  sok z kiszonych buraków
  • 1/2 szklanki  śmietana
  • pieprz
    do smaku
  • sól
    do smaku
  • cukier
    do smaku
  • 1 sztuka  skórka z cytryny
    bardzo cienko pokrojona
  • 1 łyżka  masło
  • 1 pęczek  koperek
    świeży

Sposób przyrządzania:

  1. Na maśle podsmażamy rozdrobnione warzywa, gdy się zeszklą, dodajemy rosół, skórkę z cytryny i gotujemy na niewielkim ogniu ok. 10 minut.
  2. Dodajemy pokrojoną botwinkę, gotujemy razem nie dłużej niż przez 5 minut- po tym czasie składniki powinny być miękkie.
  3. Zupę rozbijamy w malakserze lub przecieramy przez perlonowe sito (wcześniej odrzucamy skórkę z cytryny), dodajemy sok z buraków, roztrzepaną śmietanę i koperek.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Posty : 1

Przepisy: 58


Zobacz więcej na temat:

botwinkabarszczprzepisy na zupy


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE