Dzisiaj jest: Sobota, 26.09.2020 Imieniny: Justyny i Cypriana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Botwinka z fetą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 4 pęczki  botwinki z buraczkami
  • 1 sztuka marchewka
  • 1/2 sztuki pietruszki
  • 1/4 sztuki selera
  • 1 sztuka mała cebula
  • 1 ząbek  czosnku
  • 1 łyżka  masła
  • 1 łyżka  oliwy extra virgin
  • 100 ml  śmietany 30%
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1 pęczek  koperku
  • 200 g  sera feta
  • 2 łyżeczki  soku z cytryny
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Włoszczyznę obierz, umyj, osusz i pokrój w kostkę. Wrzuć warzywa do garnka, zalej 2 litrami wody, dopraw solą oraz pieprzem i gotuj przez 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
  2. Koperek umyj, osusz i posiekaj. Botwinkę umyj i drobno posiekaj. Buraki pokrój w kostkę.
  3. Wyjmij warzywa z wywaru. Do garnka wrzuć listki tymianku, dwie łyżki posiekanego koperku, masło oraz oliwę. Zmniejsz ogień i dodaj botwinkę. Gotuj do miękkości na średnim ogniu przez 4-5 minut. Fetę pokrój w kostkę.
  4. Śmietanę wymieszaj z dwiema łyżkami zupy i wlej powoli do garnka. Wymieszaj i zagotuj. Następnie zdejmij zupę z ognia, dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
  5. Botwinkę rozlej do talerzy, posyp fetą, koperkiem oraz tymiankiem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 170


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE