Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
2 sztuki brokuły
1 sztuka marchew
1 sztuka cebula
1 sztuka pietruszka
1/2 sztuki seler korzeniowy
1 łyżka natka pietruszki
posiekana1 sztuka liście laurowe
1 sztuka kostka rosołowa
1 łyżeczka masło
pieprz czerwony
tłuczony, do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Brokuły umyj, podziel na różyczki. Do dużego garnka wlej 1,5 l wody, wrzuć kostkę rosołową i doprowadź do wrzenia. Dodaj pokrojoną marchewkę, cebulę, seler i pietruszkę. Dodaj pieprz, pieprz czerwony i liść laurowy.
- Składniki dobrze wymieszaj i gotuj do miękkości. Następnie z bulionu wyciągnij liść laurowy. Za pomocą tłuczka o dużych oczkach rozgnieć jarzyny na niewielkie kawałki.
- Zawartość naczynia miksuj do momentu uzyskania kremu o gładkiej, jednolitej konsystencji. Zupę połącz z łyżeczką masła, a następnie udekoruj świeżą, posiekaną natką pietruszki. Potrawę wlej do miseczek i podawaj zaraz po przygotowaniu.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku