Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Bulion:
1 sztuka kurczak
2 sztuki marchew
1 sztuka pietruszka
1/2 sztuki seler korzeniowy
duży1 sztuka por
1 gałązka seler naciowy
2 sztuki liście laurowe
5 ziarenek pieprz czarny
5 ziarenek ziele angielskie
1/2 pęczki natka pietruszki
1/2 pęczki koperek
1/2 pęczki tymianek
sól
do smakupieprz
do smaku
- ślimaczki jasne:
2 sztuki jajka
duże3 łyżki mąka
3/4 szklanki mleko
1 szczypta kurkuma
1 szczypta sól
- ślimaczki czerwone:
2 sztuki jajka
duże3 łyżki mąka
2 łyżeczki koncentrat pomidorowy
1 szklanka woda
1/2 szklanki mleko
1 szczypta sól
- ślimaczki ziołowe:
2 sztuki jajka
duże3 łyżki mąka
1 szklanka mleko
2 łyżki natka pietruszki
posiekana2 łyżki koperek
posiekany1 szczypta sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka opłucz, włóż do garnka i zalej 10 szklankami wody. Gotuj pod przykryciem przez 60 minut.
- Warzywa obierz, umyj, pokrój na mniejsze kawałki i dorzuć do kurczaka razem z przyprawami. Gotuj jeszcze 60 minut.
- Po tym czasie przecedź bulion do czystego garnka i dopraw. Dodaj posiekane zioła.
- Składniki na ślimaczki wymieszaj w oddzielnych miskach. Usmaż z nich cienkie naleśniki. Jeszcze ciepłe ciasto zroluj i zawiń w folię spożywczą. Włóż do ciepłego piekarnika. Przed podaniem pokrój w krążki, włóż do talerzy i zalej przygotowanym bulionem.
Źródło przepisu: Poradnik domowy