Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Bulion:
- 1 sztuka kurczak
- 2 sztuki marchew
- 1 sztuka pietruszka
- 1/2 sztuki seler korzeniowy
duży - 1 sztuka por
- 1 gałązka seler naciowy
- 2 sztuki liście laurowe
- 5 ziarenek pieprz czarny
- 5 ziarenek ziele angielskie
- 1/2 pęczki natka pietruszki
- 1/2 pęczki koperek
- 1/2 pęczki tymianek
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
- ślimaczki jasne:
- 2 sztuki jajka
duże - 3 łyżki mąka
- 3/4 szklanki mleko
- 1 szczypta kurkuma
- 1 szczypta sól
- ślimaczki czerwone:
- 2 sztuki jajka
duże - 3 łyżki mąka
- 2 łyżeczki koncentrat pomidorowy
- 1 szklanka woda
- 1/2 szklanki mleko
- 1 szczypta sól
- ślimaczki ziołowe:
- 2 sztuki jajka
duże - 3 łyżki mąka
- 1 szklanka mleko
- 2 łyżki natka pietruszki
posiekana - 2 łyżki koperek
posiekany - 1 szczypta sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka opłucz, włóż do garnka i zalej 10 szklankami wody. Gotuj pod przykryciem przez 60 minut.
- Warzywa obierz, umyj, pokrój na mniejsze kawałki i dorzuć do kurczaka razem z przyprawami. Gotuj jeszcze 60 minut.
- Po tym czasie przecedź bulion do czystego garnka i dopraw. Dodaj posiekane zioła.
- Składniki na ślimaczki wymieszaj w oddzielnych miskach. Usmaż z nich cienkie naleśniki. Jeszcze ciepłe ciasto zroluj i zawiń w folię spożywczą. Włóż do ciepłego piekarnika. Przed podaniem pokrój w krążki, włóż do talerzy i zalej przygotowanym bulionem.
Źródło przepisu: Poradnik domowy