Dzisiaj jest: Niedziela, 09.08.2020 Imieniny: Romana i Romualda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Bulion z łososiem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Bulion z łososiem można podawać ze świeżym pieczywem.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 500 g   łosoś
    świeży
  • 200 g  ciecierzyca
    z puszki
  • 2 ząbki  czosnek
  • 2 łyżki  olej rzepakowy
  • 5 gałązek  natka pietruszki
    Wywar:
  • 500 g  części ryby
    np. głowy
  • 1 sztuka  por
  • 2 łyżki  wino białe wytrawne
  • 2 sztuki  seler naciowy
    łodygi
  • 1 sztuka  marchew
  • 1 sztuka  cebula
  • 2 sztuki  liście laurowe
  • 10 ziarenek  pieprz
  • sól
    do smaku
  • 1 łyżka  sok z cytryny

Sposób przyrządzania:

  1. Części ryb włóż do garnka. Dodaj obrane, umyte i pokrojone warzywa. Zalej wszystko 1,5 l wody i winem. Wrzuć przyprawy i gotuj przez 40 minut bez przykrycia. Po tym czasie przecedź wywar, przelej do innego garnka i gotuj jeszcze 30 minut.
  2. Łososia pokrój na paski, dodaj do wywaru. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i gotuj przez 8 minut.
  3. Na koniec wsyp ciecierzycę osączoną z zalewy i przesmażoną na rozgrzanym oleju z dodatkiem czosnku przeciśniętego przez praskę. Gotuj razem przez 5 minut, a następnie wlej sok z cytryny.
  4. Gotową zupę podawaj gorącą, z paskami ryby, posypaną natką pietruszki.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki zycia


Przepis dodany przez:

Posty : 11

Przepisy: 84


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE