Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
500 g łosoś
świeży200 g ciecierzyca
z puszki2 ząbki czosnek
2 łyżki olej rzepakowy
5 gałązek natka pietruszki
- Wywar:
500 g części ryby
np. głowy1 sztuka por
2 łyżki wino białe wytrawne
2 sztuki seler naciowy
łodygi1 sztuka marchew
1 sztuka cebula
2 sztuki liście laurowe
10 ziarenek pieprz
sól
do smaku1 łyżka sok z cytryny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Części ryb włóż do garnka. Dodaj obrane, umyte i pokrojone warzywa. Zalej wszystko 1,5 l wody i winem. Wrzuć przyprawy i gotuj przez 40 minut bez przykrycia. Po tym czasie przecedź wywar, przelej do innego garnka i gotuj jeszcze 30 minut.
- Łososia pokrój na paski, dodaj do wywaru. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i gotuj przez 8 minut.
- Na koniec wsyp ciecierzycę osączoną z zalewy i przesmażoną na rozgrzanym oleju z dodatkiem czosnku przeciśniętego przez praskę. Gotuj razem przez 5 minut, a następnie wlej sok z cytryny.
- Gotową zupę podawaj gorącą, z paskami ryby, posypaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia