Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
1 sztuka ogórek zielony
500 g jogurt naturalny
2 ząbki czosnek
1 pęczek koperek
100 g orzechy włoskie
2 łyżki oliwa z oliwek
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Koperek i ogórek umyj, osusz. Ogórek obierz, pokrój w kostkę i wrzuć do miski.
- Koperek posiekaj. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i dodaj razem z koperkiem do ogórków. Następnie wlej jogurt i 200 ml wody. Wymieszaj.
- Chłodnik dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na rozgrzanej patelni upraż orzechy włoskie, a następnie je posiekaj.
- Gotowy chłodnik rozlej do miseczek, udekoruj orzechami i skrop olejem. Schłodź przed podaniem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku