Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
400 g buraków
3 sztuki kwaskowe jabłka
1 sztuka cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
600 ml bulionu drobiowego
300 ml śmietany 18%
1 pęczek koperku
4 sztuki jajka ugotowane na twardo
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój na kawałki. Cebulę oraz czosnek posiekaj i podsmaż na oliwie w garnku z grubym dnem.
- Buraki umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Przełóż do garnka z cebulą oraz czosnkiem i duś, mieszając, 5 minut. Dodaj jabłka, przykryj i duś jeszcze 10 minut.
- Wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 30 minut. Po ugotowaniu dodaj połowę śmietany, zmiksuj i odstaw do ostygnięcia.
- Koperek posiekaj i wymieszaj z resztą śmietany.
- Przed podaniem chłodnik udekoruj śmietaną i pokrojonymi w plasterki ugotowanymi na twardo jajkami.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka