Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
500 g buraki czerwone
wiórki, ze słoika500 ml bulion warzywny
500 g śmietana kwaśna
2 łyżki mąka pszenna
1 sztuka ogórek zielony
1 pęczek rzodkiewki
2 sztuki cebula
1 szklanka zalewa z ogórków konserwowych
2 łyżeczki cukier
100 g śmietana
18%2 sztuki jajka
1/2 pęczki koperek
sól
do smakupieprz
gruboziarnisty, do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ogórek obierz ze skórki. Rzodkiewki umyj, osusz i razem z ogórkiem posiekaj w malakserze. Koperek umyj, posiekaj. Jajka ugotuj na twardo.
- Cebule obierz i posiekaj. Bulion wymieszaj z zalewą z ogórków. Następnie dodaj 500 g wiórków buraczków ze słoika. Dodaj koperek, rzodkiewkę, cebule i 3/4 posiekanego ogórka. Wszystkie składniki zmiksuj na gładki krem.
- Ugotowane jajka obierz ze skorupek i pokrój w ćwiartki. Śmietanę dokładnie wymieszaj z mąką, po czym dodaj do chłodnika. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
- Gotowy chłodnik rozlej do miseczek. Podawaj z ćwiartką jajka udekorowany koperkiem i ogórkiem.
Źródło przepisu: Smacznego!