Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 4 sztuki jajka
M lub L np. z fermy drobiu Jokiel - 500 ml bulion warzywny
lub drobiowy - 400 ml kefir
- 400 ml śmietana
12% - 2 pęczki botwinka
- 3 sztuki ogórek gruntowy
- 5 sztuk rzodkiewki
- 2 łyżki szczypior
posiekany - 2 łyżki koperek
posiekany - 2 łyżki sok z cytryny
- sól
do smaku - pieprz czarny
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Botwinkę myjemy, odkrajamy buraczki, obieramy i kroimy na plasterki. Łodygi i liście siekamy.
- Przygotowujemy bulion, a następnie wkładamy do niego pokrojone w plastry buraczki. Gotujemy ok. 10 minut, do miękkości. Dodajemy posiekane liście i gotujemy kolejne 5 min. Dodajemy sok z cytryny i zostawiamy do ostudzenia, a w tym czasie kroimy w kosteczkę ogórki oraz rzodkiewkę. Pokrojone warzywa posypujemy solą i odstawiamy na 10 minut.
- Ostudzony wywar z botwinką łączymy z kefirem i śmietaną. Następnie dodajemy pokrojone, świeże warzywa oraz koperek i szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki.
- Chłodnik podajemy schłodzony, nie podgrzewamy. Przed podaniem gotujemy jaja na twardo, kroimy na pół i wkładamy do każdego talerza. Całość posypujemy świeżym koperkiem i szczypiorkiem.
Źródło przepisu: Informacja prasowa Orchidea creative group