Dzisiaj jest: Poniedziałek, 25.05.2020 Imieniny: Urbana i Grzegorza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Chłodnik ogórkowo-miętowy z chrupiącymi grzankami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Aksamitna zupa na bazie ogórka i jogurtu naturalnego z pewnością nasyci nasze podniebienie. Dzięki chrupiącym grzankom chłodnik będzie pożywnym daniem, a świeży szczypiorek i aromatyczna mięta dodadzą mu wyrazistego smaku i prawdziwego orzeźwienia.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 800 g  jogurt naturalny
  • 700 g  ogórek zielony
  • 1 ząbek  czosnek
  • 1 pęczek  mięta
  • 1/2 pęczki  szczypior
  • 1 łyżeczka  cukier
  • bagietka
    do odpieku
  • sól
    do smaku
  • pieprz czarny
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Ogórki obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, szczypiorek drobno pokroić. Listki mięty posiekać, zostawiając kilka listków do dekoracji.
  2. Ogórki, czosnek, jogurt naturalny i miętę zmiksować blenderem. Doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Dodać szczypiorek i wymieszać. Całość wstawić do lodówki na ok. godzinę.
  3. Bagietkę do odpieku pokroić w kromki i zapiec w piekarniku aż uzyskają lekko złocisty kolor. Bagietkę podawać jako dodatek do chłodnika, udekorowanego kilkoma listkami mięty.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Rokl

Posty : 79

Przepisy: 99


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE