Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 800 g jogurt naturalny
- 700 g ogórek zielony
- 1 ząbek czosnek
- 1 pęczek mięta
- 1/2 pęczki szczypior
- 1 łyżeczka cukier
- bagietka
do odpieku - sól
do smaku - pieprz czarny
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ogórki obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, szczypiorek drobno pokroić. Listki mięty posiekać, zostawiając kilka listków do dekoracji.
- Ogórki, czosnek, jogurt naturalny i miętę zmiksować blenderem. Doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Dodać szczypiorek i wymieszać. Całość wstawić do lodówki na ok. godzinę.
- Bagietkę do odpieku pokroić w kromki i zapiec w piekarniku aż uzyskają lekko złocisty kolor. Bagietkę podawać jako dodatek do chłodnika, udekorowanego kilkoma listkami mięty.
Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej sfera-group.pl