Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 kg dojrzałych pomidorów
2-3 sztuki dymki
2 ząbki czosnku
świeży imbir
1 sztuka serce selera naciowego z liśćmi
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 l bulionu warzywnego
2 sztuki czerwone papryki
1 pęczek natki pietruszki
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dymki, czosnek, imbir i seler grubo pokrój i podsmaż na oliwie. Do podsmażonych warzyw dodaj pomidory, łyżeczkę tymianku i bulion. Doprowadź do wrzenia i gotuj 30 minut.
- Papryki piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Następnie zdejmij spaloną skórkę i usuń nasiona. Jedną paprykę pokrój w paski, a drugą dodaj do zupy i całość zmiksuj. Dopraw i odstaw do lodówki.
- Natkę pietruszki i pozostały tymianek posiekaj, włóż do foremek do kostek lodu, zalej wodą i zamroź. Zupę podawaj z kostkami lodu i paseczkami papryki.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka