Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 1 l zsiadłe mleko lub kefir
- 1 szklanka kwaśna śmietana
- 1 pęczek świeża botwinka
- 3 łyżki koperek
- 1 sztuka świeży ogórek
- 2 sztuki jajka
urotowane na twardo - cukier
do smaku - sól
do smaku - kwasek cytrynowy lub sok z cytryny
do smaku - biały pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Dokładnie oczyszczoną, wymytą botwinkę pokrój w niewielkie kawałki, zalej gorącą wodą z dodatkiem cukru i kwasku cytrynowego, gotuj pod przykryciem ( w niewielkiej ilości wody), aż będzie miękka.
- Odstaw do schłodzenia.
- Zsiadłe mleko lub kefir ubij ze śmietaną, do spienionych składników dodaj koperek, rozdrowbniony (wcześniej obrany ze skórki i pozbawiony pestek) ogórek, zimną botwinkę wraz z wodą, w której się gotowała, lekko mieszamy i doprawiamy do smaku.
- Na talerzach rozkładamy połówki ugotowanych jajek, zalewamy chłodnikiem i od razu podajemy.
- Smacznego! :)