Dzisiaj jest: Wtorek, 07.07.2020 Imieniny: Cyryla i Metodego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Chłodnik z botwinki


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Doskonała propozycja na ciepłe dni.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 1 l  zsiadłe mleko lub kefir
  • 1 szklanka  kwaśna śmietana
  • 1 pęczek  świeża botwinka
  • 3 łyżki  koperek
  • 1 sztuka  świeży ogórek
  • 2 sztuki  jajka
    urotowane na twardo
  • cukier
    do smaku
  • sól
    do smaku
  • kwasek cytrynowy lub sok z cytryny
    do smaku
  • biały pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Dokładnie oczyszczoną, wymytą botwinkę pokrój w niewielkie kawałki, zalej gorącą wodą z dodatkiem cukru i kwasku cytrynowego, gotuj pod przykryciem ( w niewielkiej ilości wody), aż będzie miękka.
  2. Odstaw do schłodzenia.
  3. Zsiadłe mleko lub kefir ubij ze śmietaną, do spienionych składników dodaj koperek, rozdrowbniony (wcześniej obrany ze skórki i pozbawiony pestek) ogórek, zimną botwinkę wraz z wodą, w której się gotowała, lekko mieszamy i doprawiamy do smaku.
  4. Na talerzach rozkładamy połówki ugotowanych jajek, zalewamy chłodnikiem i od razu podajemy.
  5. Smacznego! :)



Przepis dodany przez:

Posty : 3

Przepisy: 49


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE