Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
500 g groszku
2 sztuki awokado
100 g rukoli
szczypior z 2 cebul dymki
500 ml jogurtu naturalnego typu greckiego
250 ml bulionu
2 łyżki soku z cytryny
6-8 sztuk rzodkiewek
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Groszek gotuj na parze przez kilka minut, tak by nie stracił koloru, i od razu przełóż do lodowatej wody, a potem wystudź. Awokado obierz i usuń pestkę. Szczypior z 2 cebul dymki posiekaj.
- Odłóż do dekoracji kilka listków rukoli. Rzodkiewki pokrój w plasterki.
- Włóż do blendera groszek, awokado, szczypior oraz rukolę i dokładnie zmiksuj.
- Dodaj jogurt, bulion i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Ponownie dokładnie wymieszaj. Odstaw chłodnik do lodówki, by dobrze się schłodził.
- Podawaj udekorowany plasterkami rzodkiewki i listkami rukoli.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka