Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 400 g borowików (mogą być mrożone) lub też 50 g suszonych borowików
- 5 sztuk ziaren ziela angielskiego
- 2 sztuki liście laurowe
- 1 sztuka cebula
- pół szklanki śmietany 18%.
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól
- pieprz
- 1 pęczek natki pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Borowiki pokrój w plastry, zalej je ok. 1,5 litrami zimnej wody, (jeśli są mrożone to wyjmij je ok. 5 godzin przed rozpoczęciem gotowania, a po ich rozmrożeniu pokrój w plastry, wodę z rozmrażania dolej do zupy), (suszone po prostu zalej). Dodaj przekrojoną na pół cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotuj i odstaw.
- Wyjmij przyprawy i cebulę. Doprowadź zupę do wrzenia i zagęść rozmieszaną w śmietanie mąką.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp posiekaną natką pietruszki.