Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 l wody
- 2 sztuki średnie marchewki
- 1 sztuka średnia pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 1 pęczek botwinki z buraczkami (ok. 5 sztuk)
- połowa cytryny
- Przyprawy: sól, pieprz ziołowy, czerwony, cayenne
- 200 g jogurtu naturalnego
- natka pietruszki do posypania
- tost z chleba pełnoziarnistego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Buraczki należy delikatnie oskrobać i skropić sokiem z cytryny.
- Marchewkę, pietruszkę, seler, por - obierz i pokrój według upodobań. Włóż do wody razem z buraczkami, przypraw i gotuj 40 min. Następnie dołóż pokrojoną botwinkę i gotuj jeszcze 15 minut.
- Zupę ostudź, pozostawiając ją bez przykrycia.
- Następnie dodaj jogurt, starannie wymieszaj.
- Podawaj z natką pietruszki i tostem z pełnoziarnistego chleba, jajkiem, rzodkiewką, ogórkiem :) Smacznego :)
Źródło przepisu: Zdrowie na języku