Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
2 szklanki groch
łuskany300 g boczek wędzony
surowy1 kg kości wieprzowe
na zupę300 g kiełbasa
podwędzana, lekko podsuszana100 g słonina
6 sztuk ziemniaki
2 sztuki marchew
1 sztuka pietruszka
2 ząbki czosnek
5 sztuk liście laurowe
3 sztuki ziele angielskie
2 łyżki vegeta (przyprawa)
2 łyżki majeranek
suszonysól
do smakupieprz czarny
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do garnka wlewamy 2 litry wody, a następnie wrzucamy kości wieprzowe i zalewamy je 2 litrami zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia i szumujemy. Następnie dodajemy liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego, gotujemy na małym ogniu.
- Marchew, pietruszkę i ziemniaki (ziemniaki oddzielnie) kroimy w kostkę. Groch płuczemy. Po mniej więcej godzinie gotowania kości wieprzowych dodajemy pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę i wypłukany groch. Gdy groch będzie miękki, wyjmujemy kości z garnka, a do zupy dodajemy ziemniaki i przyprawę vegetę.
- Słoninę kroimy w kostkę wrzucamy na patelnię i topimy. Dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę i w kostkę boczek wędzony i podsmażamy na rumiano. Nadmiar tłuszczu zlewamy. Słoninę, boczek i kiełbasę dodajemy do zupy.
- Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do zupy. Mięso z kości obieramy i dodajemy do zupy.
- Całość gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawiamy solą, pieprzem i na samym końcu majerankiem.