Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 1 sztuka średnia kura
- 50 dag szpondra lub łaty
- 3 l wody
- 15 dag marchwi
- 10 dag pietruszki
- 10 dag selera
- 1 sztuka cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy do zup
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Opłukane mięso zalej wodą, gotuj 30 minut pod przykryciem.
- Następnie dodaj przyprawę do zupy, pieprz, oczyszczone jarzyny, opaloną nad gazem cebulę. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 1,5 godziny.
- Wywar przecedź, dopraw solą oraz pieprzem. Dodaj pokrojoną w plasterki lub kostkę marchewkę. Rosół podawaj z domowym makaronem, posypany natką.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy