Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
1 pęczek włoszczyzny
30 dag wędzonej kiełbasy
5 dag wędzonego boczku
1/2 l zakwasu na żur
6 sztuk jajek ugotowanych na twardo
5 sztuk suszonych grzybów
5 sztuk ziarenek ziela angielskiego
2 sztuki listki laurowe
4 ząbki czosnku
3 łyżki śmietany
majeranek
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Włoszczyznę oczyść, obierz, opłucz i pokrój na kawałki. Następnie włóż warzywa do garnka, zalej 1/2 l wody i dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe.
- Dodaj umyte, namoczone w szklance wody i pokrojone w paseczki grzyby razem z wodą z moczenia. Następnie dorzuć pokrojony w kostkę boczek oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu przez 45 minut. Wywar przecedź.
- Zakwas dobrze wymieszaj i dodaj do wywaru. Następnie, ciągle mieszając, zagotuj żurek. Pod koniec gotowania dopraw do smaku majerankiem, solą, roztartym czosnkiem oraz kwaśną śmietaną.
- Jajka na twardo pokrój w ćwiartki. Żurek wlej do misek, wierzch udekoruj jajkami na twardo.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy