Dzisiaj jest: Wtorek, 11.05.2021 Imieniny: Franciszka i Jakuba



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Doskonały żurek z jajkami i kiełbasą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 1 pęczek  włoszczyzny
  • 30 dag  wędzonej kiełbasy
  • 5 dag  wędzonego boczku
  • 1/2 l  zakwasu na żur
  • 6 sztuk jajek ugotowanych na twardo
  • 5 sztuk suszonych grzybów
  • 5 sztuk ziarenek ziela angielskiego
  • 2 sztuki listki laurowe
  • 4 ząbki  czosnku
  • 3 łyżki  śmietany
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Włoszczyznę oczyść, obierz, opłucz i pokrój na kawałki. Następnie włóż warzywa do garnka, zalej 1/2 l wody i dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe.
  2. Dodaj umyte, namoczone w szklance wody i pokrojone w paseczki grzyby razem z wodą z moczenia. Następnie dorzuć pokrojony w kostkę boczek oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  3. Przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu przez 45 minut. Wywar przecedź.
  4. Zakwas dobrze wymieszaj i dodaj do wywaru. Następnie, ciągle mieszając, zagotuj żurek. Pod koniec gotowania dopraw do smaku majerankiem, solą, roztartym czosnkiem oraz kwaśną śmietaną.
  5. Jajka na twardo pokrój w ćwiartki. Żurek wlej do misek, wierzch udekoruj jajkami na twardo.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik Domowy


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Przyprawy, które leczą Przyprawy, które leczą

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Czy wiesz jak wielka siła tkwi w przyprawach i ziołach? "Przyprawy, które leczą. Lecznicza moc natury” to bezcenna publikacja zgranego duetu specjalistów od zdrowego odżywiania i ekologicz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE