Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
100 g czerwonej fasoli
100 g białej fasoli
200 g łopatki wieprzowej
200 g wołowiny
1 sztuka pietruszka
1/2 sztuki małego selera
2 łyżki oleju
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
4 sztuki ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka tymianku
1 l bulionu warzywnego
1 sztuka kiełbasa
2 łyżki mąki
250 g kwaśnej śmietany
sól
pieprz
1 sztuka cebula
1 sztuka marchewka
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Fasolę zalej wodą i odstaw na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Gotuj do miękkości, odcedź i opłucz w zimnej wodzie. Wołowinę oraz wieprzowinę oczyść i pokrój na kawałki.
- Warzywa obierz. Cebulę drobno posiekaj. Marchewkę, pietruszkę i seler pokrój w kostkę. Cebulę zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj mięso, podsmaż, posyp mieloną papryką i wymieszaj z koncentratem pomidorowym. Całość podsmaż.
- Do zawartości garnka dorzuć pokrojone warzywa. Składniki dopraw solą i pieprzem. Wsyp ziele angielskie i tymianek. Wymieszaj z bulionem i gotuj do miękkości.
- Do mięsa dołóż ugotowaną fasolę, pokrojoną kiełbasę i ponownie doprowadź do wrzenia. Zupę zagęść mąką wymieszaną ze śmietaną i jeszcze chwilę podgotuj.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!