Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:

1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
2 sztuki kromki czerstwego chleba
1.2 kg dojrzałych czerwonych pomidorów
3 sztuki ogórki
2 sztuki strąki papryki
1 sztuka duża cebula
2-5 ząbków czosnku
sól
6-8 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia
pieprz
1 łyżka octu winnego, octu balsamicznego lub soku z cytryny
1 kostka lodu
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z kromek chleba odetnij skórkę, a miąższ pokrój w kostkę, włóż do miseczki i zalej 1/2 szklanki wody. Odstaw.
- Warzywa umyj, 2 pomidory i ogórka włóż do lodówki. Paprykę podpiecz, następnie włóż do foliowej torebki i zawiąż. Po kilku minutach wyjmij i obierz ze skórki. Gdy papryki wystygną, jedną włóż do lodówki, a drugą przełóż do miski. Pomidory sparz, a następnie obierz ze skórki. Pokrój na ćwiartki, dodaj papryki. Dorzuć obranego i pokrojonego w kostkę ogórka oraz roztarte z solą ząbki czosnku.
- Przygotowane warzywa przełóż do miksera. Dodaj odciśnięty chleb, zmiksuj i przetrzyj przez sito. Powstały krem ponownie zmiksuj z oliwą, dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie odrobiną octu winnego. Jeśli zupa będzie zbyt kwaśna, dodaj odrobinę cukru.
- Do zupy dodaj kilka kostek lodu, przykryj naczynie i wstaw na kilka godzin do lodówki. Jeśli krem będzie zbyt gęsty, rozcieńcz go przegotowaną wodą lub sokiem pomidorowym. Gotową zupę podawaj z pokrojonymi warzywami odłożonymi wcześniej do lodówki.
Źródło przepisu: Palce Lizać























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!