Dzisiaj jest: Poniedziałek, 25.10.2021 Imieniny: Kryspina i Ingi



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Gazpacho


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

hiszpańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 2 sztuki kromki czerstwego chleba
  • 1.2 kg  dojrzałych czerwonych pomidorów
  • 3 sztuki ogórki
  • 2 sztuki strąki papryki
  • 1 sztuka duża cebula
  • 2-5 ząbków  czosnku
  • sól
  • 6-8 łyżek  oliwy z pierwszego tłoczenia
  • pieprz
  • 1 łyżka  octu winnego, octu balsamicznego lub soku z cytryny
  • 1 kostka  lodu

Sposób przyrządzania:

  1. Z kromek chleba odetnij skórkę, a miąższ pokrój w kostkę, włóż do miseczki i zalej 1/2 szklanki wody. Odstaw.
  2. Warzywa umyj, 2 pomidory i ogórka włóż do lodówki. Paprykę podpiecz, następnie włóż do foliowej torebki i zawiąż. Po kilku minutach wyjmij i obierz ze skórki. Gdy papryki wystygną, jedną włóż do lodówki, a drugą przełóż do miski. Pomidory sparz, a następnie obierz ze skórki. Pokrój na ćwiartki, dodaj papryki. Dorzuć obranego i pokrojonego w kostkę ogórka oraz roztarte z solą ząbki czosnku.
  3. Przygotowane warzywa przełóż do miksera. Dodaj odciśnięty chleb, zmiksuj i przetrzyj przez sito. Powstały krem ponownie zmiksuj z oliwą, dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie odrobiną octu winnego. Jeśli zupa będzie zbyt kwaśna, dodaj odrobinę cukru.
  4. Do zupy dodaj kilka kostek lodu, przykryj naczynie i wstaw na kilka godzin do lodówki. Jeśli krem będzie zbyt gęsty, rozcieńcz go przegotowaną wodą lub sokiem pomidorowym. Gotową zupę podawaj z pokrojonymi warzywami odłożonymi wcześniej do lodówki.
Smacznego!


Źródło przepisu: Palce Lizać


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 250


Vitalia PL
Zobacz więcej na temat:

gazpachoprzepisy na zupy


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Przyprawy, które leczą Przyprawy, które leczą

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Czy wiesz jak wielka siła tkwi w przyprawach i ziołach? "Przyprawy, które leczą. Lecznicza moc natury” to bezcenna publikacja zgranego duetu specjalistów od zdrowego odżywiania i ekologicz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE