Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka zielony ogórek
- 4 sztuki dojrzałe pomidory
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 sztuka kromka białego chleba
- 1/2 sztuki strąka zielonej papryki
- 1/2 sztuki strąka żółtej papryki
- 1 sztuka mała cebula
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ogórek obierz i pokrój w kostkę. Pomidory obierz ze skórki, pokrój w ósemki i usuń pestki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Paprykę umyj, oczyść z nasion i pokrój w kostkę. Czosnek drobno posiekaj. Kromkę chleba namocz w przegotowanej wodzie.
- Odłóż po łyżce pokrojonego ogórka i papryki. Pozostałe warzywa zmiksuj z odciśniętym chlebem. Dodaj koncentrat pomidorowy i oliwę. Dopraw do smaku i dodaj pozostałe warzywa, wymieszaj. Odstaw do lodówki na 2 godziny. Gotowe danie podawaj schłodzone.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka