Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 sztuka zielony ogórek
4 sztuki dojrzałe pomidory
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 sztuka kromka białego chleba
1/2 sztuki strąka zielonej papryki
1/2 sztuki strąka żółtej papryki
1 sztuka mała cebula
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ogórek obierz i pokrój w kostkę. Pomidory obierz ze skórki, pokrój w ósemki i usuń pestki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Paprykę umyj, oczyść z nasion i pokrój w kostkę. Czosnek drobno posiekaj. Kromkę chleba namocz w przegotowanej wodzie.
- Odłóż po łyżce pokrojonego ogórka i papryki. Pozostałe warzywa zmiksuj z odciśniętym chlebem. Dodaj koncentrat pomidorowy i oliwę. Dopraw do smaku i dodaj pozostałe warzywa, wymieszaj. Odstaw do lodówki na 2 godziny. Gotowe danie podawaj schłodzone.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka