Dzisiaj jest: Sobota, 29.01.2022 Imieniny: Zdzisława i Franciszka



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Gazpacho


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

hiszpańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Gazpacho to przepis na tradycyjne danie hiszpańskie. Zupę najlepiej podawać ze świeżym, jasnym pieczywem.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 5 sztuk  pomidory
    duże, najlepiej malinowe
  • 5 kawałków  papryka marynowana
  • 1 sztuka  ogórek zielony
  • 1 ząbek  czosnek
  • 2 łyżki  oliwa z oliwek
  • 1 łyżka  ocet balsamiczny
  • 1 garść  bazylia
    listki
  • 1 łyżeczka  oregano
    mielone
  • 1 łyżeczka  zioła prowansalskie
  • 1 łyżeczka  papryka (przyprawa)
    ostra, mielona
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    grubo mielony, do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Paprykę odsącz z zalewy.
  2. Ogórek obierz i razem z papryką rozdrobnij w malakserze. 1/4 mieszanki uzyskanej masy odstaw na bok. Do reszty masy dodaj pomidory i zmiksuj blenderem na gładką masę.
  3. Czosnek przeciśnij przez praskę. Bazylię umyj, osusz i dodaj do zmiksowanych warzyw. Następnie dodaj czosnek, 2 łyżki oliwy, 1 łyżkę octu balsamicznego i ponownie wszystko zblenduj.
  4. Uzyskane gazpacho dopraw do smaku papryką, oregano, ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Wymieszaj.
  5. Gotowy chłodnik rozlej do talerzy. Do każdej porcji wsyp odłożoną wcześniej mieszankę paprykowo-ogórkową.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 98


Vitalia PL
Zobacz więcej na temat:

gazpachoprzepisy na zupy


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE