Dzisiaj jest: Czwartek, 04.06.2020 Imieniny: Karola i Franciszka



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Gazpacho


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

hiszpańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Gazpacho, czy popularna w Andaluzji warzywna zupa, to hiszpańska wersja popularnego w Polsce chłodniku. Stworzona na bazie surowych warzyw i rozmoczonego w nich chleba, podawana na zimno będzie ciekawym pomysłem na letni posiłek i ochłodę w czasie upałów.

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 4 puszki  pomidory
  • 2 sztuki  papryka czerwona
  • 1 sztuka  cebula
    średnia
  • 3 ząbki  czosnek
  • 3 sztuki  ogórek gruntowy
  • 4 kromki  chleb pszenny
  • 1/2 sztuki  sok z limonki
  • 4 łyżki  olej rzepakowy
  • sól
    do smaku
  • pieprz czarny
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Paprykę przekrój na ćwiartki, wyciągnij gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
  2. Cebulę i czosnek obierz oraz pokrój w kostkę.
  3. Pomidory przełóż do kielicha miksera. Dodaj pokrojone ogórki, cebulę, paprykę, obrane ząbki czosnku. Dodaj pieczywo, olej oraz wyciśnij sok z limonki. Wszystko dokładnie zmiksuj.
  4. Schłodź zupę przez kilka godzin.
  5. Podawaj zupę chłodnik z zaproponowanymi dodatkiem lub dodatkami - ser feta, rukola, oliwki, ogórek, ziarenka czerwonego pieprzu.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej FlyPR


Przepis dodany przez:

Posty : 28

Przepisy: 4


Zobacz więcej na temat:

gazpachoprzepisy na zupychłodnik


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE