Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
1 kg miąższu dyni, posiekanego
100 g cebuli, drobno posiekanej
30 g masła
500 ml wody
1 kostka rosołowa
przyprawy do smaku: sól, pieprz ziołowy, prawdziwy
2 sztuki ziemniaki, obrane i pokrojone w drobną kostkę
250 g gęstego jogurtu naturalnego + odrobina do przyozdobienia
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- W garnku rozgrzać masło i zeszklić cebulę. Dodać dynię i ziemniaki, podsmażać przez kilka minut. Oprószyć solą i pieprzem. Dodać bulion (woda + kostka rosołowa). Gotować na małym ogniu przez ok. 15-20 min.
- Zupę zmiksować za pomocą blendera.
- Dodać jogurt, wymieszać i podgrzać całość ale nie doprowadzić do wrzenia.
- Udekorować kleksem z jogurtu.
Źródło przepisu: Zdrowie na języku























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!