Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 1 kg miąższu dyni, posiekanego
- 100 g cebuli, drobno posiekanej
- 30 g masła
- 500 ml wody
- 1 kostka rosołowa
- przyprawy do smaku: sól, pieprz ziołowy, prawdziwy
- 2 sztuki ziemniaki, obrane i pokrojone w drobną kostkę
- 250 g gęstego jogurtu naturalnego + odrobina do przyozdobienia
|
|
Sposób przyrządzania:
- W garnku rozgrzać masło i zeszklić cebulę. Dodać dynię i ziemniaki, podsmażać przez kilka minut. Oprószyć solą i pieprzem. Dodać bulion (woda + kostka rosołowa). Gotować na małym ogniu przez ok. 15-20 min.
- Zupę zmiksować za pomocą blendera.
- Dodać jogurt, wymieszać i podgrzać całość ale nie doprowadzić do wrzenia.
- Udekorować kleksem z jogurtu.
Źródło przepisu: Zdrowie na języku