Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 1.5 szklanek groch
- 150 g boczek wędzony
- 150 g kiełbasa
paprykowa - 1 pęczek włoszczyzna
- 1 puszka pomidory
w sosie - 2 łyżki olej
- 1 łyżka majeranek
- 1 łyżeczka papryka (przyprawa)
- 1 sztuka cebula
|
|
Sposób przyrządzania:
- Groch przebierz, opłucz, zalej zimną, przegotowaną wodą i zostaw na noc. Następnego dnia dopełń, by było 8 szklanek płynu. Gotuj przez 60 minut, aż groch będzie miękki.
- Włoszczyznę oczyść, umyj, zalej 2 szklankami wody, włóż boczek i gotuj przez 30 minut. Po tym czasie przecedź wywar. Boczek pokrój w kostkę i razem z wywarem dodaj do ugotowanego grochu. Pomidory pokrój w ósemki i wraz z sosem wlej do garnka.
- Kiełbasę pokrój w talarki, obsmaż na łyżce oleju. Cebulę obierz, drobno posiekaj i zrumień na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj cebulę do zupy. Dopraw do smaku solą, papryką i majerankiem.
Źródło przepisu: Twoje przepisy