Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 łyżka mąka
500 g groch
łuskany300 g boczek wędzony
2 sztuki marchew
1 sztuka pietruszka
1/2 sztuki por
2 łyżki olej rzepakowy
450 g ziemniaki
1/2 łyżeczki bazylia
suszonasól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Groch opłucz, przełóż do garnka i zalej 3,5 l wody. Dodaj cały boczek i gotuj przez 40 minut.
- Marchew, pietruszkę oraz pora oczyść, pokrój i podsmaż na rozgrzanej 1 łyżce oleju. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i razem z podsmażonymi warzywami dodaj do gotującej się zupy.
- Z zupy wyjmij boczek, pokrój w kostkę i ponownie dodaj do zupy. Gotuj wszystko przez 30 minut, aż warzywa będą miękkie.
- W oddzielnym garnku podgrzej 1 łyżkę oleju, wsyp łyżkę mąki, dodaj chochlę zupy i przygotuj zasmażkę. Gotową zasmażkę dodaj do zupy, wymieszaj. Dopraw grochówkę do smaku bazylią i solą.
Źródło przepisu: Moje smaki życia