Dzisiaj jest: Środa, 04.12.2024 Imieniny: Barbary i Piotra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Hiszpańskie gazpacho


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

hiszpańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Gazpacho to chłodnik pochodzenia hiszpańskiego. By przepis był bardziej pikantny do zupy można dodać pokrojoną papryczkę chili.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 750 g  pomidory
    dojrzałe
  • 300 g  ogórek zielony
  • 1/2 sztuki  papryka żółta
  • 1/2 sztuki  papryka zielona
  • 3 ząbki  czosnek
  • 1 sztuka  cebula
    duża
  • 4 kromki  chleb pszenny
    bez skórki
  • 2 łyżki  ocet winny
  • 500 ml  sok pomidorowy
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • 1 łyżka  masło
  • 3 łyżki  oliwa z oliwek
  • zioła
    świeże do dekoracji, do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. 1/4 papryk i obranych pomidorów, ogórków oraz cebuli pokrój w drobną kostkę. Warzywa lekko oprósz solą. 1 kromkę chleba namocz w wodzie.
  2. Pozostałe jarzyny razem z odciśniętym pieczywem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem włóż do miski. Wlej ocet i oliwę. Następnie miksuj do czasu uzyskania gładkiej konsystencji. Do składników dodaj sok pomidorowy.
  3. Całość dobrze wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wstaw do lodówki na 3 godziny. Pozostałe kromki pokrój w kostkę i zrumień na rozgrzanym maśle.
  4. Gazpacho rozlej do miseczek. Na wierzch wyłóż odłożone wcześniej warzywa. Danie podawaj posypane grzankami i udekorowane świeżymi ziołami.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 250


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE