Dzisiaj jest: Środa, 24.04.2024 Imieniny: Grzegorza i Aleksandra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Jarska zupa pieczarkowa


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Jeśli liczymy kalorie to do zabielenia jarskiej zupy pieczarkowej można użyć jogurtu greckiego lub naturalnego.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 500 g  pieczarki
  • 6 sztuk  ziemniaki
  • 1 sztuka  marchew
  • 1 sztuka  pietruszka
  • 1/2 sztuki  seler korzeniowy
  • 1 sztuka  cebula
    duża
  • 100 g  śmietana kremówka
  • 2 sztuki  liście laurowe
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • 4 ziarenka  pieprz czarny
  • 3 gałązki  tymianek
    świeży
  • 4 ziarenka  ziele angielskie
  • olej
    do smażenia

Sposób przyrządzania:

  1. Marchewkę, pietruszkę oraz seler oczyść, pokrój na małe kawałki i wrzuć do garnka. Dodaj ziele angielskie, pieprz w ziarenkach i liście laurowe. Zalej wszystko 2 litrami wody i gotuj, aż warzywa będą półmiękkie.
  2. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dodaj do bulionu. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju.
  3. Do cebuli dodaj posiekane pieczarki. Zawartość patelni smaż przez kilka minut, po czym razem z tymiankiem dodaj do gotującego się wywaru. Wymieszaj.
  4. Zupę gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodaj kremówkę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 170


Zobacz więcej na temat:

zupa pieczarkowaprzepisy na zupy


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE