Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 500 g pieczarki
- 6 sztuk ziemniaki
- 1 sztuka marchew
- 1 sztuka pietruszka
- 1/2 sztuki seler korzeniowy
- 1 sztuka cebula
duża - 100 g śmietana kremówka
- 2 sztuki liście laurowe
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - 4 ziarenka pieprz czarny
- 3 gałązki tymianek
świeży - 4 ziarenka ziele angielskie
- olej
do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchewkę, pietruszkę oraz seler oczyść, pokrój na małe kawałki i wrzuć do garnka. Dodaj ziele angielskie, pieprz w ziarenkach i liście laurowe. Zalej wszystko 2 litrami wody i gotuj, aż warzywa będą półmiękkie.
- Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dodaj do bulionu. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju.
- Do cebuli dodaj posiekane pieczarki. Zawartość patelni smaż przez kilka minut, po czym razem z tymiankiem dodaj do gotującego się wywaru. Wymieszaj.
- Zupę gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodaj kremówkę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku