Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 100 g kaszy jęczmiennej pęczak
- 600 ml jogurtu greckiego
- 1 sztuka jajko
- 250 ml bulionu
- 1 łyżka masła
- ostra papryka w proszku
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Jogurt dokładnie wymieszaj z jajkiem. Przelej do garnka i stale mieszając, podgrzewaj na małym ogniu. Tuż przed zagotowaniem dodaj gorący bulion. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj pęczak.
- Jeśli zupa jest zbyt gęsta, można rozcieńczyć ją wodą z gotowania pęczaku. Podawaj polaną stopionym masłem i oprószoną papryką.
Źródło przepisu: Pani Domu poleca