Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
600 g ziemniaków
60 g selera
80 g posiekanej cebuli
1 l bulionu z kurczaka
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
1/2 łyżeczki soli
1 szczypta pieprzu
2 łyżeczki mąki
1.5 szklanek mleka
100 g sera żółtego
150 g szynki wieprzowej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Dodaj opłukany i oczyszczony seler oraz obraną i pociętą w krążki cebulę.
- Warzywa zalej bulionem oraz 250 ml wody. Dodaj łyżeczkę suszonej natki pietruszki, 1/2 łyżeczki soli oraz szczyptę pieprzu. Gotuj wszystko do momentu, aż warzywa będą miękkie.
- W misce wymieszaj 1,5 szklanki mleka z 2 łyżeczkami mąki i wlej do garnka. Gotuj do momentu, aż zupa zgęstnieje.
- Szynkę pokrój w cienkie, szerokie paski i wrzuć do zupy. Całość delikatnie wymieszaj.
- Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. 3/4 sera wrzuć do gotującej się zupy i gotuj, aż ser się rozpuści.
- Gotową zupę rozlej do miseczek i posyp pozostałym żółtym serem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku