Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 sztuka por
2 łyżki oliwy
1 l bulionu warzywnego
5 sztuk ziemniaków
1 sztuka listek laurowy
1 ząbek czosnku
2 łyżki śmietany 12%
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki mrożonego groszku
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
|
|
Sposób przyrządzania:
- Białą część pora pokrój w talarki i przesmaż je przez 3 minuty na rozgrzanej oliwie.
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Bulion zagotuj i wrzuć do niego pokrojone ziemniaki i pora. Dodaj listek laurowy i drobno posiekany czosnek. Gotuj wszystko razem przez 30 minut.
- Gdy warzywa zmiękną, wyjmij listek laurowy i zmiksuj zupę na gładki krem. Następnie dodaj do niej śmietanę oraz sok z cytryny i wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i curry.
- Groszek ugotuj i rozłóż do miseczek. Zalej go zupą.
Źródło przepisu: moje smaki życia