Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
400 g marchwi
1 sztuka ziemniak
200 ml mleka kokosowego
600 ml bulionu warzywnego
1/2 łyżki oliwy
1 sztuka czerwona cebula
1-2 sztuki płaskiej łyżeczki curry
1 sztuka płaska łyżeczka mielonego imbiru
3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego anyżu
1 szczypta mielonych goździków
świeżo zmielony pieprz
1 szczypta chili
1 łyżka soku z cytryny
1 szczypta kurkumy
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchew i ziemniak obierz, umyj i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
- W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę. Następnie dodaj marchewkę i ziemniak i smaż przez chwilę.
- Dopraw warzywa curry, imbirem, cynamonem, anyżem i szczyptą goździków. Smażąc, często mieszaj.
- Skrop warzywa sokiem z cytryny, posyp słodką papryką i zamieszaj. Następnie dodaj bulion i gotuj, aż warzywa zmiękną. Gdy będą miękkie, wlej mleko kokosowe i zmiksuj.
- Gotową zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i chili.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka