Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
6 sztuk cebula
100 g serek topiony
o smaku ziołowym2 sztuki ziemniaki
1.5 l bulion warzywny
2 kromki chleb tostowy
gałka muszkatołowa
do smakupapryka (przyprawa)
słodka, do smaku1 łyżka olej
sól
do smakupieprz
do smaku2 łyżki bazylia
posiekana
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebule obierz, drobno posiekaj i zeszklij na oleju. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, wrzuć do bulionu i gotuj do miękkości.
- Do ziemniaków dodaj podsmażoną cebulę, wymieszaj i podgrzewaj przez chwilę. Całość zdejmij z ognia i ostudź. Następnie warzywa zmiksuj, do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Serek topiony pokrój w małą kostkę i dodaj do zupy. Danie dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą, pieprzem i słodką papryką w proszku. Gotuj przez kilka minut.
- Chleb pokrój w kostkę, po czym zrumień na suchej patelni. Zupę podawaj posypaną grzankami i bazylią.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku