Dzisiaj jest: Wtorek, 07.12.2021 Imieniny: Marcina i Ambrożego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Krem cukiniowy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 1/2 kg  cukinii
  • 30 dag  ziemniaków
  • 1 sztuka cebula
  • 1.5 l  bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz czarny mielony
  • 15 dag  kwaśnej śmietany
  • 5 dag  masła
  • 2 sztuki kromki bułki

Sposób przyrządzania:

  1. Cukinie oczyść i odkrój kilka cienkich plasterków do dekoracji.
  2. Ziemniaki i cebulę obierz i pokrój razem z cukinią w dużą kostkę. Bulion warzywny zagotuj, dodaj pokrojone warzywa, dosyp sól oraz pieprz i ugotuj.
  3. Gdy warzywa będą miękkie, zmiksuj zupę przy pomocy blendera i dopraw ją gałką muszkatołową startą na tarce o najmniejszych oczkach. Zdejmij garnek z ognia i dodaj kwaśną śmietanę wymieszaną w miseczce z odrobiną powstałego kremu.
  4. Plasterki cukinii obsmaż na małej ilości masła i włóż do zupy. Bułki pokrój w kostkę, podsmaż na reszcie masła i wsyp do miseczek z kremem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Telemax


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE