Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 1/2 kg cukinii
- 30 dag ziemniaków
- 1 sztuka cebula
- 1.5 l bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- pieprz czarny mielony
- 15 dag kwaśnej śmietany
- 5 dag masła
- 2 sztuki kromki bułki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cukinie oczyść i odkrój kilka cienkich plasterków do dekoracji.
- Ziemniaki i cebulę obierz i pokrój razem z cukinią w dużą kostkę. Bulion warzywny zagotuj, dodaj pokrojone warzywa, dosyp sól oraz pieprz i ugotuj.
- Gdy warzywa będą miękkie, zmiksuj zupę przy pomocy blendera i dopraw ją gałką muszkatołową startą na tarce o najmniejszych oczkach. Zdejmij garnek z ognia i dodaj kwaśną śmietanę wymieszaną w miseczce z odrobiną powstałego kremu.
- Plasterki cukinii obsmaż na małej ilości masła i włóż do zupy. Bułki pokrój w kostkę, podsmaż na reszcie masła i wsyp do miseczek z kremem.
Źródło przepisu: Telemax