Przygotowanie:
Kuchnia:
indyjska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 600 g dynia
świeża lub mrożona - 3 sztuki ziemniaki
- 1/2 łyżeczki przyprawa garam masala
- 1/2 łyżeczki kardamon
- 2 łyżeczki curry
- 60 g jogurt naturalny
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - 1 garść bazylia
świeże listki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, umyj, osusz i pokrój w dość grubą kostkę. Wrzuć do garnka i zalej litrem wody. Gotuj przez 10 minut.
- Do zawartości naczynia dodaj pokrojoną dynię. Całość gotuj do miękkości składników.
- Pod koniec gotowania dodaj 1/2 łyżeczki garam masala, 2 łyżeczki curry oraz 1/2 łyżeczki kardamonu. Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Całość dokładnie zmiksuj na gładki krem.
- Przygotowaną zupę rozlej do talerzy. Następnie dodaj po kleksie jogurtu i udekoruj listkami bazylii.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku