Dzisiaj jest: Sobota, 29.01.2022 Imieniny: Zdzisława i Franciszka



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Krem dyniowy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka dynia hokkaido
  • 2 sztuki cebule
  • 2 ząbki  czosnku
  • 1 łyżka  masła
  • 250 ml  bulionu warzywnego lub rosołu
  • 200 g  śmietany 18%
  • 4 sztuki pomidorki cherry lub jeden zwykły pomidor
  • 2 łyżeczki  sosu sojowego
  • 1 łyżeczka  słodkiej mielonej papryki
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Górną część dyni odetnij, ostrożnie usuń z niej łyżką pestki, wydrąż miąższ, zostawiając ścianki, aby powstała miseczka. Opłucz i wysusz dynię.
  2. W garnku rozgrzej łyżkę masła, dodaj posiekaną drobno cebulę i czosnek oraz miąższ dyni. Przypraw solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatołową. Wlej bulion i gotuj całość przez 20 minut. Zmiksuj całość, wlej śmietanę, dodaj pomidorki cherry i sos sojowy. Całość zamieszaj.
  3. Wydrążoną dynię napełnij tak przygotowanym kremem. Udekoruj go według uznania. Podawaj z razowym pieczywem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 12

Przepisy: 182


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE