Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka dynia hokkaido
- 2 sztuki cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 250 ml bulionu warzywnego lub rosołu
- 200 g śmietany 18%
- 4 sztuki pomidorki cherry lub jeden zwykły pomidor
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Górną część dyni odetnij, ostrożnie usuń z niej łyżką pestki, wydrąż miąższ, zostawiając ścianki, aby powstała miseczka. Opłucz i wysusz dynię.
- W garnku rozgrzej łyżkę masła, dodaj posiekaną drobno cebulę i czosnek oraz miąższ dyni. Przypraw solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatołową. Wlej bulion i gotuj całość przez 20 minut. Zmiksuj całość, wlej śmietanę, dodaj pomidorki cherry i sos sojowy. Całość zamieszaj.
- Wydrążoną dynię napełnij tak przygotowanym kremem. Udekoruj go według uznania. Podawaj z razowym pieczywem.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka