Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 6 kromek chleb bawarski
- 1 l bulion warzywny
- 1.5 łyżek masło klarowane
- 2 sztuki pietruszka
- 1/2 sztuki seler korzeniowy
średni - 2 sztuki cebula
- 2 sztuki ziemniaki
- 4 ząbki czosnek
- 1 sztuka marchew
- 1 sztuka por
- 1/2 łyżeczki imbir
tarty - sos balsamiczny
do dekoracji - natka pietruszki
do dekoracji - sól
do smaku - pieprz czarny
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy masło klarowane i szklimy cebulę, 2 pokrojone ząbki czosnku i pora. Dodajemy pokrojoną pietruszkę, seler, kalafior, ziemniaki oraz marchewkę.
- Warzywa lekko podsmażamy, następnie zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem. Całość gotujemy na średnim ogniu ok. 30 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i imbirem. Warzywa ugotowane w bulionie miksujemy blenderem.
- Pozostałe dwa ząbki czosnku drobno kroimy. Kromki chleba smarujemy masłem, na każdą kładziemy odrobinę czosnku, wykładamy na blachę i lekko podpiekamy.
- Gotową zupę przelewamy do miseczek, dekorujemy kleksem sosu balsamicznego i pietruszką. Podajemy z chrupiącym, podpieczonym chlebem.
Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej sfera-group.pl