Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:


Kaloryczność porcji:

1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
6 kromek chleb bawarski
1 l bulion warzywny
1.5 łyżek masło klarowane
2 sztuki pietruszka
1/2 sztuki seler korzeniowy
średni
2 sztuki cebula
2 sztuki ziemniaki
4 ząbki czosnek
1 sztuka marchew
1 sztuka por
1/2 łyżeczki imbir
tarty
sos balsamiczny
do dekoracji
natka pietruszki
do dekoracji
sól
do smaku
pieprz czarny
do smaku
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy masło klarowane i szklimy cebulę, 2 pokrojone ząbki czosnku i pora. Dodajemy pokrojoną pietruszkę, seler, kalafior, ziemniaki oraz marchewkę.
- Warzywa lekko podsmażamy, następnie zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem. Całość gotujemy na średnim ogniu ok. 30 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i imbirem. Warzywa ugotowane w bulionie miksujemy blenderem.
- Pozostałe dwa ząbki czosnku drobno kroimy. Kromki chleba smarujemy masłem, na każdą kładziemy odrobinę czosnku, wykładamy na blachę i lekko podpiekamy.
- Gotową zupę przelewamy do miseczek, dekorujemy kleksem sosu balsamicznego i pietruszką. Podajemy z chrupiącym, podpieczonym chlebem.
Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej sfera-group.pl























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!