Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
1 opakowanie mrożonych różyczek kalafiora
1 opakowanie mrożonych różyczek brokułu
1 sztuka cebula czosnkowa
3 ząbki czosnku
3 łyżki masła
2 szklanki mleka
4 szklanki bulionu drobiowego
150 g serka topionego śmietankowego
sok z cytryny
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
słodka mielona papryka
wiórki parmezanu
2 łyżki pokrojonej w kostkę czerwonej papryki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do dużego garnka wrzuć masło i podsmaż na nim posiekane cebulę i czosnek. Następnie dodaj mrożone kalafior i brokuł. Podlej wszystko mlekiem i bulionem. Gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
- Wyjmij 1/4 jarzyn i odłóż. Do reszty dodaj serek topiony oraz parmezan i zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz słodką papryką. Dodaj odłożone wcześniej jarzyny.
- Gotową zupę rozlej do talerzy, posyp wiórkami parmezanu oraz pokrojoną papryką.
Źródło przepisu: Poradnik domowy