Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 5 sztuk marchwi
- 1 sztuka czerwona cebula
- 300 ml bulionu warzywnego
- 1 ząbek czosnku
- groszek ptysiowy lub grzanki
- 1 szczypta papryki chili
- sól
- pieprz cytrynowy
- olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchew obierz, pokrój i ugotuj w bulionie. Cebulę obierz, posiekaj w małą kostkę, posyp solą ziołową i zeszklij na rozgrzanym oleju.
- Gdy marchewka będzie miękka, dodaj czosnek, przyprawy oraz podsmażoną cebulę. Gotuj wszystko jeszcze 5 minut. Następnie zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i chili. Podawaj z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka