Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
5 sztuk marchwi
1 sztuka czerwona cebula
300 ml bulionu warzywnego
1 ząbek czosnku
groszek ptysiowy lub grzanki
1 szczypta papryki chili
sól
pieprz cytrynowy
olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchew obierz, pokrój i ugotuj w bulionie. Cebulę obierz, posiekaj w małą kostkę, posyp solą ziołową i zeszklij na rozgrzanym oleju.
- Gdy marchewka będzie miękka, dodaj czosnek, przyprawy oraz podsmażoną cebulę. Gotuj wszystko jeszcze 5 minut. Następnie zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i chili. Podawaj z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka