Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
6 sztuk pietruszka
2 pęczki natka pietruszki
4 kawałki kurczak
skrzydełka100 g jogurt naturalny
140 g masło
1 szklanka mąka
2 sztuki jajka
1 szklanka ser żółty
startytymianek
świeży, do smakusól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- 100 g masła rozpuść w garnku z 1 szklanką wody i solą. Zagotuj, po czym wsyp mąkę i mieszaj. Uzyskane ciasto odstaw do ostygnięcia, a następnie dodaj do niego jajka, ser oraz posiekany tymianek. Dopraw do smaku pieprzem.
- Porcje masy wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w 190 st. C.
- Pietruszki obierz i pokrój na kawałki. Skrzydełka umyj. Wszystko włóż do garnka, zalej wodą i zagotuj. Następnie gotuj jeszcze 15 minut. Na patelni rozgrzej pozostałe masło i podsmaż na nim posiekaną natkę pietruszki.
- Zieleninę dodaj do zupy razem z jogurtem. Całość zmiksuj i dopraw do smaku. Podawaj z upieczonymi ptysiami.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku