Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 1 sztuka cukinia
- 1 sztuka ziemniaki
- 1 sztuka cebula
- 2 łyżeczki oliwa z oliwek
+do smażenia - 2 ząbki czosnek
- 6 liści bazylia
- 100 g szpinak
mrożony - 2 szklanki bulion
- ocet winny
do smaku - cukier
do smaku - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Czosnek, cebulę oraz cukinię oczyść, pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w kostkę. Ugotuj w osolonej wodzie.
- Ziemniaki odcedź i dodaj do warzyw na patelni. Następnie dorzuć szpinak i duś wszystko przez kilka minut, często mieszając.
- Jarzyny przestudź, po czym zmiksuj wraz z bazylią. Do składników dolej bulion. Krem podgrzej, a następnie dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem winnym. Dolej 2 łyżeczki oliwy.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku