Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 1 l bulionu z kury lub warzywnego
- 15 dag sera goudy
- 10 dag sera tylżyckiego
- 2 łyżki mąki
- 2 sztuki czubate łyżki masła
- 3 łyżki kremówki
- 1 łyżeczka oregano
- 1 szczypta suszonej bazylii
- sól
- pieprz
- mielona gałka muszkatołowa
- Grzanki
- bagietka
- 2 sztuki średnie pomidory
- kilka posiekanych listków bazylii
- 1 szczypta suszonego oregano
- 1 szczypta soli ziołowej
- 2 łyżki masła
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z masła i mąki przygotuj jasną zasmażkę. Cały czas mieszając wlewaj bulion, zagotuj. Wsyp starte na drobnej tarce sery. Ogrzewaj mieszając, aż sery się rozpuszczą.
- Dopraw zupę oregano, solą, pieprzem oraz sporą ilością gałki muszkatołowej.
- Kromki bagietki posmaruj masłem, zrumień na patelni. Pomidory sparz, zdejmij skórkę i pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z bazylią, oregano, dopraw solą ziołową. Rozłóż na kromkach pieczywa.
- Zupę rozlej do bulionówek, podawaj z grzankami.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy