Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
1 sztuka rzodkiew biała
duża1/2 sztuki kalafior
mały3 sztuki ziemniaki
1 sztuka por
biała część1 sztuka cebula biała
1 kawałek seler naciowy
łodyga1 łyżeczka sól cebulowa
1 łyżeczka czosnek granulowany
1/2 łyżeczki pieprz
1 szczypta chili (przyprawa)
1 łyżka masło
miękkie2 łyżki ser żółty
starty1 sztuka bagietka
|
|
Sposób przyrządzania:
- Warzywa umyj, obierz i oczyść. Kalafior podziel na różyczki, a rzodkiew pokrój w półplasterki. Por, seler oraz cebulę pokrój w plastry, a ziemniaki w kostkę.
- Tak przygotowane warzywa wrzuć do dużego garnka i zalej je wodą. Gotuj przez 25 minut, aż będą miękkie. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz chili.
- Po tym czasie zdejmij zupę z ognia i lekko przestudź. Następnie za pomocą blendera zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw do smaku.
- Bagietkę przetnij na pół, a następnie każdą część wzdłuż. Ułóż pieczywo na suchej patelni i podpiecz w piekarniku. Wyjmij na kratkę kuchenną i zostaw do przestygnięcia. Następnie każdą połówkę posmaruj masłem i oprósz czosnkiem. Wierzch posyp tartym żółtym serem. Podawaj razem z zupą.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku