Dzisiaj jest: Czwartek, 07.11.2024 Imieniny: Antoniego i Ernesta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Krem z bobu


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Usunięcie z zupy liści laurowych, pora, ziela angielskiego i marchewki przed zmiksowaniem kremu z bobu zagwarantuje uzyskanie kremu o wyjątkowym zielonym kolorze. Zupę można udekorować posiekanym koperkiem.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 kg  bób
    świeży
  • 2 sztuki  marchew
  • 1 sztuka  pietruszka
  • 1/3 sztuki  seler korzeniowy
  • 1/3 sztuki  por
  • 3 sztuki  ziemniaki
  • 4 łyżki  koperek
    posiekany
  • 4 ząbki  czosnek
  • 4 łyżki  olej
    do smażenia
  • 3 sztuki  liście laurowe
  • 4 ziarenka  ziele angielskie
  • 1 szczypta  gałka muszkatołowa
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Do dużego garnka wlej większą ilość wody, zagotuj i wrzuć opłukany bób. Gotuj na małym ogniu przez 6 minut. Następnie osącz, przelej zimną wodą i obierz.
  2. Do garnka wlej 5 szklanek wody i zagotuj. Dodaj pokrojone marchewki, pietruszkę, seler, ziemniaki, por, liście laurowe, ziele angielskie i 1 łyżeczkę soli. Gotuj na małym ogniu przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
  3. Na patelni rozgrzej olej. Następnie wrzuć posiekany koperek i podgrzewaj przez 3 minuty. Dodaj obrany bób. Po 5 minutach dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i dokładnie wymieszaj.
  4. Z garnka wyjmij liście laurowe, por, ziele angielskie i marchewki. Dodaj bób i zmiksuj na gładki krem. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 107


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE