Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 kg bób
świeży2 sztuki marchew
1 sztuka pietruszka
1/3 sztuki seler korzeniowy
1/3 sztuki por
3 sztuki ziemniaki
4 łyżki koperek
posiekany4 ząbki czosnek
4 łyżki olej
do smażenia3 sztuki liście laurowe
4 ziarenka ziele angielskie
1 szczypta gałka muszkatołowa
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do dużego garnka wlej większą ilość wody, zagotuj i wrzuć opłukany bób. Gotuj na małym ogniu przez 6 minut. Następnie osącz, przelej zimną wodą i obierz.
- Do garnka wlej 5 szklanek wody i zagotuj. Dodaj pokrojone marchewki, pietruszkę, seler, ziemniaki, por, liście laurowe, ziele angielskie i 1 łyżeczkę soli. Gotuj na małym ogniu przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Na patelni rozgrzej olej. Następnie wrzuć posiekany koperek i podgrzewaj przez 3 minuty. Dodaj obrany bób. Po 5 minutach dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i dokładnie wymieszaj.
- Z garnka wyjmij liście laurowe, por, ziele angielskie i marchewki. Dodaj bób i zmiksuj na gładki krem. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku