Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 1 l bulion warzywny
- 1 łyżka masło
- 2 sztuki brokuł
- 1 sztuka cebula
- 2 ząbki czosnek
- 100 g serek topiony
- grzanki
do dekoracji - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Brokuły umyć, osuszyć i podzielić na różyczki. Cebulę pokroić w kostkę i wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem zaszklić w garnku.
- Zalać bulionem warzywnym i zagotować. Dodać brokuły i gotować do miękkości. Kilka różyczek można wyciągnąć wcześniej, aby udekorować puree przed podaniem. Przyprawić do smaku.
- Całość zmiksować blenderem i zagęścić serkiem topionym, cały czas mieszając.
- Najlepiej podawać z ciepłymi grzankami i udekorowane podgotowanymi różyczkami brokuła.
Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej sfera-group.pl