Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
1.5 l bulion warzywny
250 g brokuł
1 sztuka seler korzeniowy
mały1 sztuka cebula
1 łyżka masło klarowane
1 sztuka ziemniaki
2 sztuki żółtko z jajka
1/2 szklanki śmietana
2 łyżki ser parmezan
startysól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Brokuły umyj i włóż do garnka. Dodaj drobno pokrojone seler oraz ziemniak. Zalej warzywa bulionem i gotuj przez 25 minut na małym ogniu.
- Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanym maśle. Następnie dodaj do gotującej się zupy. Dopraw do smaku solą. Gotową zupę zmiksuj na gładki krem. Ponownie zagotuj.
- Zdejmij z ognia, a gdy przestanie wrzeć dodaj żółtka rozkłócone ze śmietaną oraz serem. Dokładnie wymieszaj.
Źródło przepisu: Twoje przepisy