Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 3 sztuki cukinia
średnie - 4 sztuki marchew
- 2 sztuki cebula
małe - 1 sztuka pietruszka
- 1 sztuka seler
mały - 1/2 sztuki por
- 1 sztuka kostka rosołowa
warzywna - sól
do smaku - pieprz czarny
mielony, do smaku - 3 sztuki pieprz
ziarenka - gałka muszkatołowa
do smaku - 4 łyżki olej
do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebule obierz i pokrój w piórka. Marchewki, pietruszkę i seler umyj, obierz i włóż do garnka razem z porem. Zalej warzywa 3 litrami wody. Dodaj kostkę rosołową i ugotuj bulion. Dopraw do smaku solą i ziarenkami pieprzu.
- Cebulę zeszklij na rozgrzanym na patelni oleju. Po chwili dodaj pokrojone w kostkę cukinie i podduś. Oprósz solą. Gdy cukinie będą miękkie, osącz je razem z cebulą z nadmiaru oleju, po czym zmiksuj blenderem. Z bulionu wyłów warzywa. Marchewki pokrój i również zmiksuj.
- Rozdrobnione warzywa dodaj do garnka z ugotowanym bulionem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku